Ammeraal Beltech Modual bruger 3D scanning til kvalitetskontrol af emner og værktøjer

Fra skydelære og gætværk til 3D scanning og fakta

Ammeraal Beltech Modular A/S er en af verdens førende producenter af plastmodulære bånd og kæder til intern transport og har en stor produktportefølje til en lang række industrier heriblandt bil-, pap- og fødevareindustrierne.

Virksomheden har i mange år anvendt skydelære til kvalitetskontrol af emner, men anvender i dag en automatiseret 3D scanner fra GOM til at digitalisere og kvalitetstjekke både værktøjer og emner. 

Det har tidligere ikke været muligt for Ammeraal Beltech Modular at opmåle og kvalitetstjekke sine værktøjer. Derfor har virksomheden været nødsaget til at korrigere eventuelle emnefejl, ved at prøve sig frem med forskellige cyklustider, temperaturer og tryk.

I dag findes der stadig gamle støbeværktøjer, hvor der medfølger en huskeseddel over indstillingerne, som skal sikre at der ikke opstår stor fejlproduktion. Derudover har modularprocucenten tidligere været nødt til at lave teststøbninger i op til 6 loops for at få godkendt et værktøj, hvilket har haft store omkostninger i både mandetimer og materialespild. 

Nu er vi kommet så langt, at ikke alle værktøjer behøver at blive teststøbt før de bliver godkendt. Når vi har scannet mange af dem ved vi, at værktøjet kan gå direkte i produktion, hvis målene er grønne og dermed ligger inden for tolerancerne.

Da Bjarke Nordtorp Jørgensen trådte til som Quality Manager oplevede han, at kvalitetsafdelingen gjorde hvad de kunne med skydelære og mikrometerskruer, men at der ikke var forståelse for de parametre, som kan influere målingen.

Derudover kunne han se, at der var sat en hel del tolerancer, hvor det ikke var blevet valideret om produktionen egentlig kunne køre dem. Derfor oplevede virksomheden flere gange, at tolerancerne gjorde det meget svære for dem selv at opfylde kravene og at produktionen gang på gang måtte forklare at de ikke var mulige at overholde.

Disse udfordringer gjorde at Ammeraal Beltech Modular gik på udkig efter nyt måleudstyr, som kunne imødekomme virksomhedens behov for kvalitetskontrol af emner og værktøjer.

Valget af måleudstyr faldt på ATOS ScanBox 4105, som er en automatiseret 3D scannerløsning fra GOM. Denne løsning er særlig velegnet til kvalitetskontrol af emneserier og udfører hurtig opmåling med høj repeterbarhed ved gentagende målinger.

Hos Ammeraal Beltech Modular anvendes 3D scanneren til at dokumentere at værktøjer og emner ender som aftalt. Derudover er systemet med til at afsløret fejl, som ikke kunne ses før.

For virksomheden har det dog været vigtigt at huske, at der ikke er grund til panik når fejlene synliggøres. Produktionen har trods alt kørt sådan længe, men lige så stille og roligt arbejder Ammeraal Beltech Modular med at forbedre tingene.

Vi finder noget nyt næsten hver dag og får det opdateret, så vi har udbygget hele vores vidensdatabase om egne værktøjer. 

Investeringen af en 3D scanner var et stort teknologisk skridt for Ammeraal Beltech Modular, derfor var det vigtigt at finde den rette medarbejder til at arbejde med systemet. Her blev Martin Skov Daugaard ansat, som allerede havde erfaring med GOM måleudstyr.

Med Zebicons hjælp og Martin ved hånden, kunne virksomheden hurtigt komme igang med at opmåle diverse emner og mindre værktøjer. Der var dog også et par udfordringer i opstarten.

Da Ammeraal Beltech Modular først investerede i 3D scanneren, blev teknologien mødt med modstand fra værktøjsafdelingen, som mente at den kun skulle bruges til at dokumentere deres fejl.

Derfor blev der afholdt et internt møde, hvor Martin måtte forklaret hvad det egentligt handlede om og hvad teknologien skulle bruges til. Det fik hurtigt omvendt værktøjsafdelingen til at se 3D scanneren som et interessant værktøj, der åbnede op for nye muligheder.

Før tog det 1 år at gøre et værktøj klar til produktion, men inden for de første 6. måneder med 3D scanneren havde vi godkendt 3 værktøjer.

Ved at bruge 3D scanning har Ammaraal Beltech Modular oplevet flere fordele og resultater på tværs af organisationen.

 

 

  • Gennemløbstid for udvikling af værktøjer er forkortet med 600%

  • Det tager ca. 17 sek. at godkende et værktøj

  • Teststøbningsprocessen kan undlades

  • ekspeditionstiden for emnegodkendelse er deruceret op til 83,33%

  • Skrivebordsskyderi mellem afdelinger er blevet elimineret

  • Hurtigere udvikling og produktionsproces giver glade kunder

3D scanning

3D scanning er en teknologi, der kan skabe en digital 3D model af et fysisk emne. Teknologien bruges primært til reverse engineering-opgaver eller kvalitetskontrol og emneopmåling. Læs mere

ATOS Capsule

ATOS Capsule er en high-end 3D scanner, der er ideel til industrien. Scanneren fås med høj opløsning og er optimal til både manuel og automatiseret scanning. Læs mere.

ATOS ScanBox serie 4

ATOS ScanBox 4105 er et fuldautomatiseret målesystem, som er velegnet til kontrol af mindre emner op til 500 mm og 100 kg. Læs mere.