Glasfibertop

3D scanning brugt til simuleringsprogram

Vestas industrial cooling bruger scannede data som grundlag for avancerede CFD beregninger af strømninger i væsker og luft. Vestas industrial cooling fra Lem St. er specialister inden for industriel køling og leverer køletårne til afkøling af en række forskellige produktionsprocesser.

I deres arbejde omkring udvikling og optimering af nye produkter, bruger virksomheden blandt andet avancerede matematiske modeller til at simulere luft- og væskestrømninger, der opstår under drift.

Opgaven
Luft- og væskestrømninger kan simuleres ved hjælp af CFD beregninger (Computational Fluid Dynamics). Vestas industrial cooling ønskede at øge brugen af CFD i udviklingsfasen, og for at kunne gøre dette, var det nødvendigt, at CFD modellen blev tilpasset til den aktuelle situation.

Resultatet
Den eksisterende glasfiberkomponent, der skulle danne grundlag for tilpasningen af de matematiske modeller, blev 3D scannet hos Zebicon. Efterfølgende blev der udarbejdet IGES snitkurver, der dannede grundlag for en ny og mere virkelighedstro 3D konstruktion af emnet.

”Det var vigtigt for os, at kende detaljerne om den virkelige model, inden vi begyndte at optimere på CFD modellen," udtaler R&D Manager Claus H. Ibsen, der er ansvarlig for opbygning og tilpasning af de teoretiske beregningsmodeller hos VP Industries, som Vestas industrial cooling hører under.

3D scanning har i dette tilfælde skabt et bedre beregningsgrundlag og været medvirkende til at virksomhedens fremtidige CFD modeller er mere pålidelige.

3D scanning

3D scanning er en teknologi, der kan skabe en digital 3D model af et fysisk emne. Teknologien bruges primært til reverse engineering-opgaver eller kvalitetskontrol og emneopmåling.