ATOS 5

High-end 3D scanner til hurtig emneopmåling

"Præcision gennem innovation," sådan betegnes ATOS 5. Scanneren fra Carl Zeiss GOM Metrology leverer data i høj præcision på kort tid, selv under barske vilkår.

ATOS 5 er udviklet med fokus på high-speed scanning, hurtigt databehandling, højere opløsning og flere detaljer.

High-end scanneren er udstyret med en kraftigere lyskilde og hurtige kameraer, som giver kort eksponeringstid på alle overflader. Med 0,2 sekunder pr. scan, er ATOS 5 en ekstremt hurtig 3D scanner med højeste præcision.

Den rette kombination af hardware og software gør at 3D metrologi sikkert kan integreres i produktionen. Den industrielle kassette på ATOS 5 beskytter elektronik mod støv og vandsprøjt. Data overføres hurtigt og uden interferens via fiberoptiske kabler og intelligent kommunikation, hvilket resulterer i et fuldstændigt selv-monitorerende system. 

ATOS 5 kan bruges i både manuelle og automatiserede setup, hvilket gør at scanneren kan løse en række måleopgaver: inspektion af blik og tyndpladestål, værktøjer og forme, turbineblade, prototyper og sprøjtestøbte emner. 

Med sin kraftfulde lyskilde, leverer ATOS 5 data i højeste kvalitet. Dette ses blandt andet i skarpe detaljer på 3D modeller, som fx små ribber, smalle radier eller ombukkede kanter.

Et ATOS målesystem er en komplet løsning, som består af hardware og tilhørende parametrisk, sporbart software til dimensionering og analyse. Den driftsikre softwareløsning styrer ATOS scanneren, producerer præcise 3D overfladedata og giver adgang til omfattende inspektion- og rapporteringsværktøjer.

Under scanningen projiceres et præcist mønster af striber (fringe projection) ned på emnets overflade, og optages af de to kameraer, som er kalibrerede i stereokamerasetup. Der opsamles data på de overflader, hvor de to kameraers ”synsfelter” er overlappende.

I denne proces er projektoren i midten passiv og bidrager alene med projektion af striber. Ved at bruge Triple Scan Technology, gøres projektoren til en kalibreret enhed i målingen, og dermed er det muligt at opsamle data ved hjælp af et enkelt kamera i kombination med projektorenheden.

På denne måde opsamler scanneren data på emnet i følgende overlappende synsfelter: 

  • Venstre kamera / Højre kamera
  • Venstre kamera / Projektor
  • Højre kamera / Projektor

Ordet Triple Scan Technology refererer således til, at der i scanningsprocessen bruges tre forskellige metoder til dataopsamling. Da både kameraer og projektor er kalibrerede, kan alle tre elementer bruges i udregningen af koordinater.

Ved at anvende Triple Scan Technology opnås en fordel ved scanning af emner med blanke overflader, fordybninger og kompleks geometri.

Projektorenheden på ATOS-scannere er baseret på Blue Light Technology, hvilket betyder at scanneren projicerer lys fra et specifikt blåt frekvensområde ned på emnet. Hermed kan omgivelsernes lys filtreres fra i scanningsprocessen, så det ikke forstyrrer og skaber støj i målingen. Den kraftige Blue Light lyskilde resulterer således i effektiv og hurtig måling.

ATOS 5 har tilmed en ekstra kraftig LED lyskilde, som er 1,5 gang kraftigere end øvrige modeller. Dette resulterer i high-speed scanning på 0,2 sekunder pr. scan. 

  ATOS 5  
Målevolumen MV170 - MV1000  
Kamerapixels 8M, 12M  
Punkttæthed 0,05 mm - 0,29 mm  
Setup Manuelt, Automatiseret  
Udskiftelige linser Ja  
Blue Light Technology Ja  
Triple Scan Technology Ja  

ATOS Plus

ATOS Plus er tilbehør til ATOS scannere og er en kombination af 3D scanning og fotogrammetri. Med ATOS Plus opnås en fuldstændig automatiseret emneopmåling.

ZEISS ScanBox serie 5

ZEISS ScanBox 5110, 5120 og 5130 kan håndterer måling af emner op til hhv. 1000, 2000 og 3000 mm og 2000 kg.

ATOS ScanBox serie 6

ATOS ScanBox 6135 og 6230 er velegnet til opmåling af store komponenter op til 3500 mm og 5000 kg.