Håndlavet tuning kopieres

Zebicon scanner topstykket fra Kenneth Bjerres speedwaycykel for at skabe en eksakt kopi

Bjerre Racing står bag de unge succesfulde speedwaykørere Kenneth og Lasse Bjerre, og teamet oplevede, at på trods af ens specifikationer og fabrikat, så kørte én motor markant bedre end de øvrige.

Årsagen skulle findes i topstykkets fremstillingsmetode, der består af en automatiseret fræseproces og efterfølgende manuel bearbejdning med slibemaskine. Det manuelle slibearbejde bevirker, at to topstykker aldrig bliver 100% ens, og køreren foretrækker derfor ofte en motor frem for en anden.

Opgaven 
Bjerre Racing ønskede en eksakt kopi af det foretrukne topstykke for at kunne få fræst et nyt topstykke med præcis samme dimensioner, og på den måde have to speedwaycykler, der præsterede lige godt.

Resultatet
Zebicon 3D scannede topstykket og leverede dermed overfladegeometrien på topstykkets geometrisk følsomme og håndslebne kanaler. Resultatet fra scanningen, i form af en IGES-overfladefil, blev efterfølgende afleveret til Værktøjsfabrikken Paw, der på baggrund af scanningen, udarbejdede et CAM-program til fræsning af et nyt topstykke med eksakt samme dimensioner. Således blev der skabt en nøjagtig kopi af det originale topstykke.

"Det har ikke tidligere været muligt at opnå samme testresultat for to motorer," udtaler manager Ivan Bjerre. "Nu er det lykkedes og det fungerer rigtig godt. Alle dele kører nemmere og det er betydeligt bedre end vi har været vant til med andre nye topstykker."

Det nye specialfremstillede topstykke har gjort, at Kenneth Bjerre i dag ikke har præferencer i forhold til, hvilken motor han kører løb med.

3D scanning

3D scanning er en teknologi, der kan skabe en digital 3D model af et fysisk emne. Teknologien bruges primært til reverse engineering-opgaver eller kvalitetskontrol og emneopmåling.