Oldtids potteskår digitaliseres og 3D printes

3D scanning bliver brugt til afgangsprojektet om design af moderne spisestel

Helle Schou Petersen, studerende fra Arkitektskolen Århus med speciale i studiodesign/industrielt design, ønskede at bruge stenalderens design i et moderne spisestel til sit afgangsprojekt "Stenalder i nutidig form". 

Opgaven
Formålet med Helles projekt var at designe et produkt til det danske køkken med inspiration fra oldtidens design i Danmark. 

Helle fik lov til at låne 5000 år gamle potteskår fra Moesgaard Museum i Århus til at rekonstruere og integrere potteskårenes udformning i hendes nye spisestel. For at kunne drage sjælen fra datidens design ind i stellet var det vigtigt, at alle detaljer fra skårene kom med i det nye design. 

Zebicons opgave var at 3D scanne potteskårene, så hver enkelt lille detalje blev afbilledet i en 3D model, som Helle kunne bruge til at arbejde videre med.

Resultatet 
Zebicon 3D scannede potteskårene, der blev skaleret ned til halv størrelse og efterfølgende 3D printet. Hermed havde Helle nu et sæt nye potteskår i det originale mønster. 

”Som industriel designer finder jeg det fascinerende, at det er muligt at 3D scanne objekter fra tidligere tider og benytte dem som fragmenter i en nytolkning via 3D IT-værktøjer. Jeg synes det har været spændende at samarbejde med Zebicon, fordi de har udvidet min horisont som designer i forhold til hvad, der er teknisk muligt,” forklarer Helle om scanningen hos Zebicon. 

Resultatet af Helles arbejde blev en prototype af et moderne spisestel med potteskår-mønstret integreret.

3D scanning

3D scanning er en teknologi, der kan skabe en digital 3D model af et fysisk emne. Teknologien bruges primært til reverse engineering-opgaver eller kvalitetskontrol og emneopmåling.