HBN-Teknik investerer i fuldautomatisk 3D scannerløsning

I april 2017 oprustede HBN-Teknik med nyt måleudstyr, som skal bruges til indkøring og kvalitetstjek af emner.

HBN-Teknik A/S i Ringsted udvikler og producerer kompositløsninger til trailer- og lastbilindustrien og er blandt de førende i verden med plastklokker til luftfjedersystemer og skærme med antispray. Indtil nu har virksomheden brugt taktile måleredskaber til manuel opmåling af emner.

Investeringen i optisk måleudstyr skyldes både højere kompleksitet af emner og kundernes øgede krav til målesystemsanalyse, forkortet MSA. Da HBN-Teknik ved et projekt havde udfordringer med at leve op til kundens krav til opmåling og MSA, lød startskuddet til hele beslutningsprocessen.

Godt samarbejde i hele processen
HBN-Teknik valgte at tage kontakt til Zebicon. Valget faldt på ATOS ScanBox 5120, som er en fuldautomatisk 3D scannerløsning, der med høj præcision kan opmåle emner på op til 2 m og 500 kg.

Sebastian Wagner-Crafack, Head of R&D  hos HBN-Teknik, udtaler: ”Vi kendte Zebicon fra tidligere, da vi flere gange har fået lavet serviceopgaver hos dem. Både vi og vores kunder har været godt tilfredse med de resultater Zebicon har leveret.” Derfor var det naturligt for HBN-Teknik at tage kontakt til Zebicon, når det gjaldt indkøb af nyt måleudstyr.

At købe et målesystem kan være en stor investering, som kræver mange overvejelser inden beslutningen tages. ”Vi har haft god kontakt med Zebicon, både under beslutningsprocessen og ved implementering af det nye måleudstyr. Det betyder meget for os, at vi er kommet godt fra start og det giver en ro at vide, at vi altid kan ringe til Zebicon, hvis vi har brug for hjælp,” afslutter Sebastian Wagner-Crafack.

Fra udvikling og indkøring til løbende kvalitetskontrol
Indtil videre bruges det optiske målesystem til indkøring af emner i HBN-Tekniks udviklingsafdeling. Udover en komplet overflademåling, anvendes udstyret til opmåling af centerpunkter og koncentricitet af fx virksomhedens klokker. Features som ikke er mulige at opmåle med taktile måleredskaber.

Planen er, at ATOS ScanBox 5120 fremover også skal bruges i produktionen til løbende kvalitetskontrol. HBN-Teknik er ved at konstruere et fikstur, som kan bruges til opmåling af samtlige varenumre.

Dermed skal operatøren blot tage et emne ud af produktionen med jævne mellemrum, placere det i fiksturet, vælge den forprogrammerede template og trykke på start. Da målesystemet gør resten, udføres målingerne uden operatørindflydelse og på præcis samme måde hver gang.

Derudover har MSAen på det nye måleudstyr vist en betydeligt lavere måleusikkerhed end ved de tidligere måleredskaber. I dag er måleusikkerheden reduceret fra op mod 40% til mindre end 5%.

3D scanning

3D scanning er en teknologi, der kan skabe en digital 3D model af et fysisk emne. Teknologien bruges primært til reverse engineering-opgaver eller kvalitetskontrol og emneopmåling.

ZEISS ScanBox serie 5

ZEISS ScanBox 5110, 5120 og 5130 kan håndterer måling af emner op til hhv. 1000, 2000 og 3000 mm og 2000 kg.