Fotogrammetri

Optisk 3D koordinatmåling

3D koordinatmåling kan udføres med forskellige teknologier. Fælles for alle metoder er, at der opnås et 3D koordinat, der hvor det på forhånd er defineret eller vælges i processen.

Den klassiske metode til 3D koordinatmåling er en taktil opmåling med en koordinatmålemaskine, også kaldet CMM (Coordinate Measuring Machine). Denne type maskine kræver et fast granitplan og en probe eller en målearm for at gennemføre målingen.

Hos Zebicon tilbyder vi emneopmåling med fotogrammetri (CMM), som er en fleksibel berøringsfri teknologi.

Carl Zeiss GOM Metrologys udstyr til 3D koordinatmåling hedder TRITOP, og er baseret på fotogrammetri, dvs. måling ved hjælp af fotografier. Teknologien definerer præcise 3D positioner på markører og synlige elementer.

Systemet er mobilt og kan derfor bruges til 3D opmåling on-site, også under ekstreme forhold. To certificerede kalibreringsstænger sikrer præcision og sporbarhed i opmålingen. 

TRITOP kan bruges til:

  • Kvalitetskontrol af store emner
  • Verifikation af fiksturer og holdeværktøjer
  • Statisk deformationsanalyse
Siemens Gamesa, case, fotogrammetri, TRITOP

Siemens Gamesa

I et udviklingsprojekt med Siemens Gamesa har Zebicon optimeret vindmølleproducentens måleprocesser af statorer og flanger med TRITOP CMM.

Læs casen

Case: 3D koordinatmåling at vindmølleplatforme

Vindmølleplatform

Vattenfall A/S skulle have opmålt boltpositioner på en gruppe vindmølleplatforme før montage af tårnsektioner. Zebicon brugte fotogrammetri til at udføre opgaven. 

Læs casen

Case: 3D koordinatmåling af vindmølletårn

Vindmølletårn

Vestas Towers A/S ønskede at få lavet en 3D koordinatmåling af flanger på en tårnsektion for at afklare eventuelle belastninger under samling og montage.

Læs casen

Hos Zebicon er vi specialister inden for 3D scanning og industriel måleteknik. Vi udfører 3D scanning og opmåling som serviceydelser og forhandler optiske måleudstyr fra det tyske firma Carl Zeiss GOM Metrology.

Med stor know-how både teknisk og fagligt, kan vi hjælpe med at vælge den rette løsning, hvis I overvejer at investere i eget system. Vi gennemfører naturligvis den nødvendige træning og undervisning i forbindelse med et køb af måleudstyr og yder support efterfølgende.

Ved opmåling med TRITOP CMM sættes referencemærker på emnet og resultatet af opmålingen er XYZ koordinater der hvor referencemærkerne er placeret.

De opmålte koordinater kan anvendes til målsætning af emnets geometri. Planer, cylindre, vinkler, radier m.m. kan opmåles og koordinaterne kan sammenlignes med CAD data.

Ved sammenligning med CAD kan hver enkelt koordinats afvigelse til CAD parten oplyses.

Katja Ramsing

Salgschef
+45 41 96 49 56
kr@slet-dette.zebicon.com 

 

Kontakt Katja og hør nærmere

ZEISS INSPECT Optical 3D

ZEISS INSPECT Optical 3D

ZEISS INSPECT Optical 3D er en software til geometrisk analyse og målsætning af 3D data. Softwaren er ideel til 3D inspektion og databehandling af 3D punktskyer og CAD data fra forskellige målesystemer.

Læs mere

Måleopgave, emneopmåling

Måleopgaver

Zebicon tilbyder optisk 3D koordinatmåling som serviceydelse. Teknologien bruges til kvalitetskontrol af store emner, verifikation af fixturer og holdeværktøjer, samt statisk deformationsanalyse.

Læs mere