Fotogrammetri

Optisk 3D koordinatmåling

3D koordinatmåling kan udføres med forskellige teknologier. Fælles for alle metoder er, at der opnås et 3D koordinat, der hvor det på forhånd er defineret eller vælges i processen.

Den klassiske metode til 3D koordinatmåling er en taktil opmåling med en koordinatmålemaskine, også kaldet CMM (Coordinate Measuring Machine). Denne type maskine kræver et fast granitplan og en probe eller en målearm for at gennemføre målingen.

Hos Zebicon tilbyder vi emneopmåling med fotogrammetri (CMM), som er en fleksibel berøringsfri teknologi.

Fotogrammetri, målerapport
Projektleder, Kim Demant Andersen

Kim Demant Andersen

Projektleder
+45 41 96 49 53
kda@slet-dette.zebicon.com 

Har du emner som skal opmåles? Send en forespørgsel med en kort beskrivelse af din måleopgave. Vedhæft gerne et billede eller en teknisk tegning af dit emne.

Send en forespørgsel

Projektleder, Kim Demant Andersen

Kim Demant Andersen

Til support delen

 

Projektleder
+45 41 96 49 53
kda@slet-dette.zebicon.com 

Har du emner som skal opmåles? Send en forespørgsel med en kort beskrivelse af din måleopgave. Vedhæft gerne et billede eller en teknisk tegning af dit emne.

Send en forespørgsel

Case: 3D koordinatmåling at vindmølleplatforme

Vindmølleplatform

Vattenfall A/S skulle have opmålt boltpositioner på en gruppe vindmølleplatforme før montage af tårnsektioner. Zebicon brugte fotogrammetri til at udføre opgaven. 

Læs casen

Case: 3D koordinatmåling af vindmølletårn

Vindmølletårn

Vestas Towers A/S ønskede at få lavet en 3D koordinatmåling af flanger på en tårnsektion for at afklare eventuelle belastninger under samling og montage.

Læs casen

Hos Zebicon er vi specialister inden for 3D scanning og industriel måleteknik. Vi udfører 3D scanning og opmåling som serviceydelser og forhandler optiske måleudstyr fra det tyske firma GOM.

Med stor know-how både teknisk og fagligt, kan vi hjælpe med at vælge den rette løsning, hvis I overvejer at investere i eget system. Vi gennemfører naturligvis den nødvendige træning og undervisning i forbindelse med et køb af måleudstyr og yder support efterfølgende.

GOM logo
TRITOP til 3D koordinatmåling

GOMs udstyr til 3D koordinatmåling hedder TRITOP, og er baseret på fotogrammetri, dvs. måling ved hjælp af fotografier. Teknologien definerer præcise 3D positioner på markører og synlige elementer.

Systemet er mobilt og kan derfor bruges til 3D opmåling on-site, også under ekstreme forhold. To certificerede kalibreringsstænger sikrer præcision og sporbarhed i opmålingen. 

TRITOP kan bruges til:

  • Kvalitetskontrol af store emner
  • Verifikation af fiksturer og holdeværktøjer
  • Statisk deformationsanalyse

Ved opmåling med TRITOP CMM sættes referencemærker på emnet og resultatet af opmålingen er XYZ koordinater der hvor referencemærkerne er placeret.

De opmålte koordinater kan anvendes til målsætning af emnets geometri. Planer, cylindre, vinkler, radier mm. kan opmåles og koordinaterne kan sammenlignes med CAD data.

Ved sammenligning med CAD kan hver enkelt koordinats afvigelse til CAD parten oplyses.

Opmåling med fotogrammetri